Quantcast
Channel: Cătălin Sorescu » Antiques
Viewing all 15 articles
Browse latest View live

1 Kent, 2 Kent … 5 Kent


Francisca, un topor cu lungă istorie

$
0
0

Recent, am cumpărat de pe “ebayul” francez o toporişcă cu o formă neobişnuită (cel puţin pentru mine)… După ceva “săpături” pe Internet am aflat următoarele detalii, care fac subiectul acestei postări…

Deşi toporişca din imagine nu este mai veche de 200 de ani, tiparul după care este forjată este unul cu adevărat istoric! Denumirea de “francisca” apare prima data în secolul VI şi este de origine spaniolă. Se pare ca spaniolii i-au dat acest nume deoarece era utilizată în lupte de catre războinicii franci. Pană în seculul IX, acest model de topor poate fi considerat o armă naţională caracteristică francilor, desi astfel de arme din perioada respectivă au fost descoperite şi pe teritoriul Germaniei şi Angliei. Poate războiul era şi un fel de negoţ: fiecare arunca spre inamic cu tot ce avea mai bun! Continuând gluma, eu prefer barda aruncată de inamic spre mine (în speranţa că nu mă nimereşte!) decât pe cea oferită aproape gratis de “prietenul” cu ochi mijiţi! ;)

Principalele caracteristici ale unei francisce sunt:

* partea inferioară a capului metalic are formă de arc de cerc aproape perfect

* tăişul se lăţeşte atât în sus cât şi în jos

* partea metalică formează cu coada un unghi mai mare de 90 de grade

* lama are secţiune perfect triunghiulară

* greutatea capului este în jur de 600 grame (relativ mică), lungimea tăişului aproape de 10 cm iar lungimea cozii de lemn în jur de 50 cm

Din documentele vremii reiese că fiecare războinic franc purta o astfel de secure, pe lângă sabie şi scut. Franciscele erau folosite de cele mai multe ori prin aruncare, înainte de începerea luptei cu săbiile. Tot din mărturiile vremii, dar şi din studii moderne se pare că acest model de topor era o armă de temut din cauza comportării imprevizibile în zbor şi a ricoşeului caracteristic la contactul cu solul! Deşi francisca mea este un model târziu ce nu a fost făcută pentru luptă, poate o dată o să fac un test de aruncare cu ea! :)

Iată încă câteva imagini:

Pe lamă apare inscripţionat "HIEMONT LEMANS", probabil numele făurarului

Secţiunea lamei este foarte apropiată de un triungi perfect

... iar lama formează cu mânerul un unghi mai mare de 90 de grade.

Ca să spulber fanteziile celor mai războinici dintre cititori, voi spune cu certitudine că toporişca de mai sus nu este una de luptă! Deşi francisca originală era o armă eminamente de război, forma ei caracteristică a rămas întipărită în conştiinţa francezilor mult după ce ea nu a mai avut nici o justificare ca armă!


Filed under: Antiques, tools Tagged: arme medievale, francisca, secure de aruncat, secure de lupta, secure medievala, topor de aruncat, topor franc, topor francez, topor medieval

Produse pentru restaurare şi conservare

$
0
0

Din ciclul “la cererea vizitatorilor” o să vă prezint în continuare o gamă de produse destinate celor care restaurează obiecte din lemn, metal, piatră, piele, hârtie, textile etc. Aceste produse sunt fabricate de englezii de la Picreator Ent. Ltd. al căror reprezentant în România am devenit!

Toate articolele de mai jos sunt “museum grade”, adică sunt certficate pentru uzul într-un domeniu ultra-exigent! Cu o istorie de peste 50 de ani, aceste produse au devenit standardul de facto în domeniul restaurării şi conservării muzeale!

Însă, pe de o parte datorită scăderii permanente a preţului acestor articole iar pe de altă parte a creşterii interesului pieţei hobby către obiectele istorice (arme, săbii, cuţite, armuri, brice, unelte, mobilier, cărţi etc), aceste produse pătrund tot mai mult către publicul particular. Pe forumurile de arme, cuţite, brice, woodworking, reenacting, maşini de epocă etc apar tot mai multe mesaje de la utilizatori individuali care folosesc cu satisfacţie aceste produse rezervate pană nu demult circuitului restrâns al restauratorilor profesionişti!

Click pentru mărire

Renaissance Wax Polish
A fost elaborată în anii ’50 de British Museum în urma discuţiilor tot mai frecvente între expertii în restaurare pe marginea faptului că produsele tradiţionale (ceara de albine şi ceara de carnauba) conţin diversi acizi care, în timp, duc la deteriorarea exponatelor. Renaissance Wax are o structură microcristalină mult mai fină decât ceara naturală, reuşind să creeze o barieră mai eficientă împotriva umezelii şi a poluării din mediu precum şi a altor substanţe care pot ajunge în contact cu obiectul protejat (de exemplu grăsimi şi acizi de pe mâinile celor care le manipulează). În plus, stratul de Renaissance Wax depus este perfect incolor şi transparent şi are o rezistenţă şi luciu mai bune decat ceara naturală. Disponibilă în recipiente de 65 ml., 200 ml. şi 3 l.
Informaţii suplimentare…
Un video review…

Click pentru mărire

Pre-lim surface cleaner
Este o pastă de curăţare delicat abrazivă, adecvată pentru curăţarea unei mari diversităţi de suprafeţe sensibile. Pre-lim este utilizat pe scară largă de către restauratorii de arme, armuri, sculpturi, bronz, cupru, ceramică şi automobile de epocă. După curaţarea cu Pre-lim suprafeţele pot fi acoperite cu Renaissance Wax pentru protecţie şi luciu de durată. Produsul nu este toxic.
Informaţii suplimentare…

Click pentru mărire

Renaissance Metal De-corroder
Acest produs ne-toxic poate fi folosit cu succes pentru eliminarea ruginei de pe fier, oţel, bronz, alama, cupru, zinc etc. Soluţia nu este agresivă faţă de metalul “sănătos” nici chiar dacă procesul de curaţare este unul de lungă durată (chiar câteva saptamâni). Natura total benignă a lui Renaissance De-corroder face ca mijloacele de protecţie personală asociate uzual cu astfel de produse (mânuşi, măşti, îmbracăminte specială) să nu fie necesare. După utilizare soluţia poate fi filtrată şi refolosită. Vine în recipient de 1l.
Informaţii suplimentare…

Click pentru mărire

Vulpex liquid soap
Vulpex este un agent de curăţare neagresiv, adecvat utilizării pe materiale diverse, de la hârtie la piatră. Vulpex este germicid, ne-acid, ne-spumant, ne-coroziv şi ne-toxic. Vulpex atacă şi emulsifiază depunerile de praf, grăsimi, uleiuri, ceară. Vulpex vine sub formă de solutie pură foarte concentrată si trebuie diluat în apa (1:6) sau alcool (1:10). Vulpex este un degresant foarte eficient! Mainile trebuiesc protejate cu mânuşi de cauciuc impotriva dehidratării.
Informaţii suplimentare…

Click pentru mărire

Groom/Stick
Groom/stick este un produs unic, neabraziv, pentru curăţarea uscată a hârtiei (cărţi vechi, hărţi, manuscrise etc) şi a altor suprafeţe ultra-sensibile. Este realizat dintr-o formă nouă de cauciuc natural modificat pentru a rămâne permanent moale, modelabil şi lipicios. Groom/stick culege în mod eficient o multitudine de particule străine pe care le reţine într-o “capcană moleculară”. Procesul este rapid, nu păteată şi nu mânjeşte.
Informaţii suplimentare…

Click pentru mărire

Perii bronz-fosfor
Aceste perii pentru curăţarea pietrei şi a metalului sunt realizate din cel mai calitativ aliaj bronz-fosfor (nu rugineşte). Practica a dovedit că au o durată de viaţă foarte lungă.
Informaţii suplimentare…

Filed under: Antiques, restoring Tagged: conservare antichitati, conservare carte, conservare numismatica, conservare patrimoniu, groom stick, perii bronz fosfor, picreator, Pre Lim, protectie oxidare, protectie rugina, Renaissance De-corroder, renaissance wax, restaurare, restaurare antichitati, restaurare arta, restaurare carte, restaurare metal, restaurare mobila, restaurare monede, restaurare muzeala, restaurare numismatica, restaurare patrimoniu, restaurare piele, Vulpex soap

Invitaţie la evenimentul “BRESLE ŞI MEŞTEŞUGURI”

$
0
0
afis iunie v1
Anunţul oficial:
“Asociaţia Piaţa Unirii (Timişoara) în parteneriat cu Muzeul Banatului, Muzeul de Artă, Facultatea de Artă şi Design, Clubul Economic German organizează SÂMBĂTĂ 15 iunie între orele 10.00 – 16.00 ‘Ziua breslelor şi meşteşugurilor’.
Cu această ocazie vor fi organizate standuri ale breslelor dulgherilor, olarilor, aurarilor, ceasornicarilor, tâmplarilor, pictorilor şi zugravilor şi multe alte meserii ale Timişoarei de altă dată. Aceste evenimente se vor desfăşura în locaţiile firmelor şi în Piaţa Unirii (firmele participante: Bijuteria Gi-Bi, Bierhaus, Maximus, Andreas Antic, Ordinul Arhitecţilor Timiş, Jarvis Pub, Eclipse, Insieme, Art Hobby, Ozz Vintage, Mokum Cafe, Lansadi Com, D’Arc Club şi mulţi alţii).
Muzeul Banatului va expune pentru prima dată în ultimii 20 de ani, în Piaţa Unirii  ‘pomul breslelor’, lăzi de breaslă precum şi prezentarea legendelor şi povestirilor legate de acestea. 
În parteneriat cu Muzeul de Artă, Clubul Economic German şi Inspectoratul Şcolar, în faţa Palatului Baroc (Muzeul de Artă) precum şi în interiorul muzeului vor avea loc activităţi specifice şi de prezentare a şcolii duale (şcoala profesională), o alternativă la metodele de învăţământ clasice.
La atelierul de arhitectură va avea loc prezentarea şi dezbaterea planului urbanistic general al Timişoarei împreună cu Direcţia de Dezvoltare a Primăriei Timişoara.
Vă aşteptăm cu multă bucurie la acest eveniment premieră în Timişoara.
Adrian Aron”
Desigur, voi ieşi şi eu în Piaţa Unirii cu bancul de lucru, unelte manuale şi ceva poftă de făcut talaş. În măsura interesului audienţei, voi aborda subiecte legate de ascuţirea uneltelor, lucrul cu unelte manuale şi finisarea lemnului cu substante naturale tradiţionale – ceară de albine şi ulei de in.
20250. Asociatia Breslelor din Timisoara 20251. Asociatia Breslelor din Timisoara 20252. Breasla tinichigiilor din Timisoara 20253. Breasla curelarilor din Timisoara 20254. Breasla tabacarilor din Timisoara 20255. Breasla tabacarilor din Timisoara 20256. Breasla tamplarilor din Timisoara 20257. Mester rotar 20258. Breasla cismarilor din Timisoara 20259. Breasla cordovenilor din Timisoara-Fabric 20260. Breasla rotarilor si potcovarilor din Timisoara 20261. Breasla sapunarilor din Timisoara 20262. Breasla brutarilor, morarilor si lumanararilor din Timisoara 20263. Asociatia brutarilor din Timisoara 20264. Asociatia navigatorilor de pe Bega 20265. Breasla croitorilor din Timisoara 20266. Breasla croitorilor maghiari din Timisoara 20267. Breasla macelarilor din Timisoara 20268. Breasla croitorilor de sumane din Timisoara 20270. Breasla dogarilor din Timisoara 20269. Breasla gaietenarilor din Timisoara 20271. Asociatia negustorilor din Timisoara 20272. Breasla tesatorilor, palarierilor, ceaprazarilor si impletitorilor de ciorapi din Timisoar 20273. Breasla pictorilor si zugravilor din Timisoara 20274. Asociatia vizitiilor din Timisoara 20275. Breasla pompierilor din Timisoara

Filed under: Antiques, tools, Woodworking Tagged: bresle, lucrul in lemn, tamplarie lemn, unelte manuale

Restaurarea metalelor cu Renaissance Metal De-Corroder

$
0
0

După succesul pe care l-am avut în eliminarea ruginii de pe obiectele din fier şi oţel cu ajutorul electrolizei, am fost curios să încerc şi Renaissance Metal De-Corroder, standardul muzeal în restaurarea nedistructivă a metalelor.

Din specificaţiile lui Renaissance Metal De-Corroder, produs de compania engleză Picreator Ltd. (cei care fabrică şi Renaissance Wax şi alte câteva produse pentru restaurare), reiese că această soluţie este destinată eliminării stratului de coroziune de pe o gamă largă de metale: fier, cupru şi aliaje ale acestora, alamă, bronz, oţel, zinc, materiale galvanizate. De asemenea, elimină eficient şi depunerile de calcar.

Prin tratarea metalelor corodate cu această soluţie inovatoare se obţine ruperea selectivă a legăturilor chimice dintre metalul de bază şi stratul de coroziune format pe suprafaţa acestuia (efect electrolitic chimic). Rugina şi oxizii care formează stratul de coroziune sunt reduşi la o pastă ce poate fi uşor îndepărtată cu ajutorul unei perii sau burete. Spălarea ulterioară cu apă opreşte acest proces chimic.

Pentru obiectele corodate superficial, o imersie de câteva minute sau zeci de minute este suficientă. Pentru obiectele cu strat  gros de coroziune imersia se poate prelungi de la câteva ore până la câteva zile chiar, fară afectarea metalului de bază! Această versatilitate oferă restauratorului un control complet asupra procesului precum şi libertatea de a acţiona fără teama de a periclita obiectul în sine (prin supra-expunere, cum se poate întâmpla în cazul folosirii unor acizi).

Pentru obiecte de mari dimensiuni, soluţia se poate dilua cu apă pentru umplerea volumului necesar imersiei complete. În acest caz timpul de acţiune trebuie mărit corespunzător.

Natura total ne-benigna a lui Renaissance Metal De-Corroder elimină pericolele pentru sănătate asociate cu soluţiile comune utilizate pentru eliminarea coroziunii, de ex. acizii fosforic şi clorhidric. Nu sunt necesare mânuşi, mască şi alte echipamente de protecţie şi nici lucrul în încăperi dotate cu ventilaţie specială.

După tratarea cu această soluţie, suprafaţa metalului este stabilizată chimic împotriva re-corodării pe o perioadă de până la 14 zile, oferind restauratorului un timp amplu pentru aplicarea unei protecţii pe termen lung (de ex. Renaissance Micro-Crystalline Wax sau ulei de Camelia).

Pentru obiectele metalice ce au acoperire realizată cu alt strat metalic (zincare, cromare, argintare), efectul electrolitic bi-metalic este nesemnificativ pentru imersii de până la 48 de ore în această soluţie.

Pentru obţinerea unor rezultate optime se recomandă degresarea prealabilă a metalelor supuse acestui procedeu. De asemenea trebuie ţinut cont că, sub temperatura de 10 grade Celsius, viteza de desfăşurare a procesului este mai lentă.

Se pot folosi recipiente din: plastic (orice fel), oţel, porţelan. NU se pot folosi recipiente din: cositor, zinc, plumb.

După utilizare, soluţia se poate separa de sedimente prin sifonare într-un alt recipient curat. Eficienţa produsului se păstrează şi după folosire, permiţând reutilizarea (eventual soluţia veche se poate reîmprospăta prin adăugarea unei mici cantităţi de soluţie nouă).

Nu se impun metode speciale pentru reciclarea acestei substanţe!

Această soluţie precum şi celelalte produse pentru restaurare patentate şi fabricate de Picreator Ltd. sunt folosite pe scară largă atât în muzeele din întreaga lume cât şi de restauratori privaţi. Practic, cele mai multe dintre aceste produse sunt standardele de-facto în restaurarea profesională la nivel muzeal.

—————————————————————————————————————–

Acum, că am încheiat cu specificaţiile venite de la producător, hai să vedem Renaissance Metal De-Corroder la lucru!

Am luat la întâmplare câteva lame de rindea ce prezintă oxidare medie spre puternică.

Am luat la întâmplare câteva lame de rindea ce prezintă oxidare medie spre puternică (pe anumite zone).

Am pus lamele într-un recipient de plastic cât mai mic astfel încât să folosesc cât mai puţină soluţie. Am adăugat Renaissance Metal De-Corroder în concentraţie normală (nediluat).

Am pus lamele într-un recipient de plastic cât mai mic, astfel încât să folosesc cât mai puţină soluţie. Am adăugat Renaissance Metal De-Corroder în concentraţie normală (nediluat).

După 3 ore de imersie am scos lamele. Soluţia arăta murdară semn că acolo s-a petrecut ceva în acest răstimp. Zonele mai ruginite ale lamelor erau acoperite cu un gel cleios şi murdar, probabil este vorba chiar de "pasta" din specificaţii în care s-a transformat rugina. Am spălat lamele sub jet de apă apoi le-am frecat cu o mică perie de alamă. tot sub jet de apă. Rezultatul se poate vedea în imagine! Eu mă declar impresionat!

După 3 ore de imersie am scos lamele. Soluţia arăta murdară semn că acolo s-a petrecut ceva în acest răstimp. Zonele mai ruginite ale lamelor erau acoperite cu un gel cleios şi murdar, probabil este vorba chiar de “pasta” din specificaţii, în care s-a transformat rugina. Am spălat lamele sub jet de apă apoi le-am frecat cu o mică perie de alamă. tot sub jet de apă. Rezultatul se poate vedea în imagine! Eu mă declar impresionat!

Încurajat de rezultat pun mâna pe următorul pacient, un cap de topor…

Capul de topor înainte de tratament. Rugina este destul de consistentă.

Capul de topor înainte de tratament. Rugina este destul de consistentă pe alocuri!

Acelaşi topor după 3 ore SPA şi puţină frecţie cu peria de alamă sub jet de apă.

Acelaşi topor după 3 ore de SPA şi puţină frecţie cu peria de alamă sub jet de apă.

Urmează o şurubelniţă interesantă:

Înainte...

Înainte…

După 2 ore de imersie şi frecţia de rigoare...

După 2 ore de imersie şi frecţia de rigoare…

În acest punct sunt deja complet mulţumit şi stăpân pe procedeu, aşa că trec la un subiect şi mai interesant. Este vorba de un cleşte englezesc de ceaprazuit cu vechime de peste 100 de ani şi destul de corodat:

Cleştele înainte ...

Cleştele înainte …

Cleştele după 4 ore... De data asta sunt mai mult decât uimit de rezultat!

Cleştele după 4 ore… De data asta sunt mai mult decât uimit de rezultat!

Urmează un caz disperat, o lamă de rindea mai mult decât afectată:

Lama înainte... Rugina pare veche şi adânc întrepătrunsă cu metalul de bază!

Lama înainte… Rugina pare veche şi adânc întrepătrunsă cu metalul de bază!

Lama după... Din nou peste aşteptări!

Lama după… Din nou, peste aşteptări!

Şi dacă scrie în specificaţii că soluţia merge şi pe bronz, hai să facem un mic test:

Piuliţa de bronz din dreapta a fost scufundată parţial timp de 10 min. în Renaissance Metal De-Corroder iar apoi a fost stearsă integral cu o cârpă. În zona care a fost expusă la soluţie stratul de oxid s-a desprins cu uşurinţă, comparativ cu zona neexpusă.

Piuliţa de bronz din dreapta a fost scufundată parţial, timp de 10 min. ,în Renaissance Metal De-Corroder iar apoi a fost ştearsă integral cu o cârpă. În zona care a fost expusă la soluţie stratul de oxid s-a desprins cu uşurinţă, comparativ cu zona neexpusă.

După ce am vazut că totul merge conform fişei tehnice şi chiar mai bine decât mă aşteptam, vreau să remarc şi un fapt interesant, observat de mine în cazul tratării oţelurilor laminate.

După cum mulţi ştiu, lamele vechi de rindea (dar şi alte unelte tăietoare vechi) sunt realizate dintr-un corp din oţel moale ce are în partea tăietoare o inserţie din oţel foarte dur. Ca o paranteză, explicaţia este că oţelul dur era scump şi rar acum multe zeci de ani şi nu era rentabil să se facă întreg corpul lamei dintr-un metal atât de valoros. O altă explicaţie spune că ansamblul oţel moale + oţel dur are proprietăţi mai bune în acest caz decât oţelul dur folosit de unul singur (se ascute mai uşor deoarece grosimea secţiunii dure a lamei este jumătate din cea a ansamblului iar şocurile suportate de lamă sunt preluate mai bine de corpul predominant moale etc). Acelaşi principiu al laminării oţelurilor este practicat pe scară largă şi în ziua de azi de către fabricanţii japonezi de cuţite, unelte şi săbii.

Observaţia pe care vreau să o fac este că cele două oţeluri ce compun corpul lamelor laminate se comportă diferit sub acţiunea lui Renaissance Metal De-Corroder: oţelul moale tinde să devină relativ deschis la culoare iar cel dur tinde să se înnegrească. Iată o imagine sugestivă în acest sens, cu trei lame laminate de rindea:

Oţelurile laminate se comportă puţin diferit în sensul că înserţia dură tinde să se innegrească în comparaţie cu metalul mai moale pe care este ataşată.

Oţelurile laminate se comportă puţin diferit în sensul că înserţia dură tinde să se innegrească în comparaţie cu metalul mai moale pe care este ataşată. Rugina este eliminată complet de pe ambele oţeluri!

P.S.: Pentru România, firma Fine Tools srl este reprezentant unic al Picreator Ltd.! Preţul pentru 1L de Renaissance Metal De-Corroder este 27 euro (TVA inclus).


Filed under: Antiques, restoring Tagged: decorodare, decorodare metale, eliminarea coroziunii, eliminarea ruginii, renaissance metal de-corroder, restaurare, restaurare metale

Azilul de unelte

$
0
0

DSC_5530_1900

Acum câțiva ani toate uneltele mele încăpeau într-o ladă. Apoi au avut nevoie de un dulap, două dulapuri …  cinci dulapuri.

De ceva timp le-am închiriat o cameră doar a lor, ca un fel de azil pentru unelte! :)

Pe unul dintre pereți sunt cele trei rafturi din imagine. Pe celălalt perete sunt încă trei rafturi identice. Pe jos mai sunt câteva mormane printre care abia reușesc să mă strecor. În total sunt vreo 3000 de piese cu vechimi începând cu sfârșitul sec. XVIII.

Sper să le fac și un muzeu la un moment dat, unde să poată fi admirate, pipăite, încercate, apreciate…

P.S.: Deși sunt în avangarda tehnologiei moderne, japonezii își prețuiesc și respectă trecutul mai mult decât oricare alt popor! Cel mai bine organizat muzeu al uneltelor de mână pe care îl știu este Takenaka Carpentry Tools Museum. Enjoy!


Filed under: Antiques, tools, Woodworking Tagged: muzeul uneltelor de mana, unelte antice, unelte clasice, unelte de tamplarie, unelte dulgehrie, unelte vechi

Stanley #4 se întoarce

$
0
0

Acum vreo 2 ani am cumpărat de pe okazii.ro o rindea Stanley #4 despre care proprietarul scria că este “în perfectă stare de funcţionare” (negustorul îşi laudă marfa). Iat-o:

Stanley #4 în starea iniţială - 1

Stanley #4 în starea iniţială  (1)

Stanley #4 în starea iniţială - 2

Stanley #4 în starea iniţială (2)

Deşi nu am dat puţini bani pe ea (150 lei cu transport inclus – sunt destul de rare astfel de rindele pe la noi prin pieţe) pe mine m-a atras faptul că părea nefolosită în ultimul timp, adică cu probabilitate mare să aibă toate piesele originale (ceea ce s-a şi adeverit). Faptul că era ruginită l-am considerat numai o provocare, nu o piedică!

Deşi ruginite, toate componentele sunt originale şi în bună stare structurală

Deşi ruginite, toate componentele sunt originale şi în bună stare structurală

După studiul atent al fiecărei piese am conchis că este vorba de Stanley #4 tip hibrid (fapt destul de comun) între tipul 19 (1948 – 1961) şi tipul 20 (1962 – 1967). Aş zice că rindeaua a fost fabricată undeva în jurul anului 1960. Detalii despre datarea rindelelor Stanley pot fi găsite aici.

Weekendul trecut i-a venit şi ei rândul la recondiţionarea standard: demontare, baie în soluţie diluată de Renaissance Metal De-corroder (fără mânere), frecare cu perie de alamă sub jet de apă, uscare, ungere cu ulei de camelia (pentru protecţie contra oxidării ulterioare). Mânerele le-am şlefuit cu hârtie abrazivă cu granulaţiile: 120, 240, 400, 800 după care le-am finisat cu ulei de in Kreidezeit în 2 straturi.

Rindele pregătite de baia în Renaissance Metal De-corroder

Rindele pregătite pentru baia în Renaissance Metal De-corroder

Cuţitul era puţin îndoit şi l-am schimbat cu unul nou (rindeaua este una comună, ce va fi folosită în atelier, nu expusă în muzeu). Apoi am verificat planeitatea tălpii, am ascuţit cuţitul (cu f. puţină curbură, pentru finisare) şi am ajustat contra-cuţitul pentru o potrivire perfectă.

Iată rezultatul a 3 ore de muncă:

Rindeaua Stanley #4 recondiţionată şi ajustată pentru folosire

Rindeaua Stanley #4, recondiţionată şi ajustată pentru folosire

Mânerele date cu ulei de in se simt incredibil de confortabil în mână, iar sunetul pe care il scoate când taie este ca o muzică pentru cei împătimiţi! ;)

Cu şiguanţă această rindea este mai bună şi mai frumoasă decât o Stanley #4 modernă, cu mânere din plastic, finisaj grosier şi care nici nu vine perfect ajustată şi ascuţită pentru folosire imediată!

În plus, o rindea veche de peste jumătate e secol s-a întors din uitare, ceea ce este o bucurie pentru mine şi pentru cel care o va folosi mult timp de acum încolo!


Filed under: Antiques, restoring, tools, Woodworking Tagged: reconditionare rindea, renaissance metal de-corroder, restaurare unelte, rindea de finisat, rindea pentru lemn, rindea stanley, rindea veche, Stanley #4, Stanley Bailey, ulei de in

Muzeul Uneltelor – câteva imagini recente

$
0
0

De ceva timp mi-am stabilit ca obiectiv să fac un muzeu al uneltelor. Desigur, planul meu este unul destul de naiv: un muzeu adevărat este un demers de amploare, nu o joacă de unul singur! Totuşi, chiar dacă rezultatele nu vor fi unele remarcabile, eu voi rămâne cu plăcerea “călătoriei”!

În ultimele câteva zile am mai adus 4 dulapuri goale în încăperea care găzduieşte noianul de “fierotanii”. Desigur, dulapurile s-au umplut una-două, doar cu uneltele din câteva cutii stivuite în prealabil pe jos.

Iată câteva imagini cu ele:

 

Tesle, topoare, rindele, coarbe...

Tesle, topoare, rindele, coarbe…

Rindele metalice...

Rindele metalice…

"Unelte" de fotografiat...

“Unelte” de fotografiat…

Rindele şi maşina de ceaprazuit...

Rindele şi maşina de ceaprazuit…

Câteva dintre bărzile pentru lemn...

Câteva dintre bărzile pentru lemn…

Sper să găsesc timp să actualizez şi muzeul online: www.muzeuluneltelor.ro


Filed under: Antiques, photography, restoring, tools, Woodworking Tagged: aparate foto vechi, barda, coarba, fine tools museum, masina de ceaprazuit, muzeul uneltelor, rindele, tesla, unelte lemn, unelte tamplarie, unelte vechi

Studioul foto din atelier (II)

$
0
0

Deşi a trecut doar puţin timp de când mă lăudam cu studioul meu foto improvizat în atelier, iată că fac deja primul upgrade:

1. am înlocuit umbrela de pe blitz cu un soft-box cu dublă difuzie

2. am înlocuit suportul de fundal improvizat cu un suport de fundaluri dedicat, care poate accepta pană la 4 fundaluri simultan

Deşi calitatea imaginilor obţinute în această nouă configuraţie este nesemnificativ mai bună decât înainte, modul de lucrul este mult mai comod.

 

Studioul foto fin atelier, upgradat

Studioul foto din atelier, upgradat

Bardă veche fotografiată pe fundal întunecat

Bardă veche, fotografiată pe fundal întunecat

şi încă una...

şi încă una…


Filed under: Antiques, photography, tools Tagged: fotografie de produs, studio foto, studio foto in atelier

Câteva chei reglabile vechi

$
0
0

Acum, cu noul setup foto din atelier îmi este mult mai uşor să vă plictisesc cu imagini cu unelte vechi! Azi postez câteva chei reglabile…

Cheie franceză, modelul vechi, cu ambele fălci mobile. Jumătate din filet e pe stânga şi cealaltă jumătate e pe dreapta, astfel că fălcile se miscă simultan, dar în sensuri opuse. Este donaţie pentru Muzeul Uneltelor, de la un prieten generos căruia îi multumesc!

Cheie franceză, modelul vechi, cu ambele fălci mobile. Jumătate din filet e pe stânga şi cealaltă jumătate e pe dreapta, astfel că fălcile se mişcă simultan, dar în sensuri opuse. Este donaţie pentru Muzeul Uneltelor, de la un prieten generos căruia îi multumesc!

Cheie franceză destul de veche, dar cu mecanism clasic (filet în mâner).

Cheie franceză destul de veche, dar cu mecanism clasic (filet în mâner).

Cheie tip "monkey" (de la Charles Moncky, cel care a brevetat-o) cu mâner tip "perfect handle", din lemn - 1

Cheie tip “monkey” (de la Charles Moncky, cel care a brevetat-o) cu mâner tip “perfect handle”, din lemn – 1

 Cheie tip "monkey" (de la Charles Moncky, cel care a brevetat-o) cu mâner tip "perfect handle", din lemn - 2


Cheie tip “monkey” (de la Charles Moncky, cel care a brevetat-o) cu mâner tip “perfect handle”, din lemn – 2

 


Filed under: Antiques, photography, tools Tagged: cheie franceza, cheie monkey, cheie regalbila, muzeul uneltelor, unelte vechi

Muzeul Uneltelor – alte câteva imagini

$
0
0

Acum câteva săptămâni am postat aici imagini cu detalii din aşa-zisul Muzeu al Uneltelor…

Revin acum cu unele imagini de perspectivă din camera care adăposteşte colecţia mea de unelte:

Raftul cu rindele, boloboace, echere, trasatoare. Raftul mai are un nivel superior care nu apare in imagine din lipsa de cuprindere a aparatului foto.

Rafturile cu rindele, boloboace, echere, trasatoare. Rafturile mai au un nivel superior care nu apare în imagine, din lipsă de cuprindere a aparatului foto.

we

Vitrinele cu rindele, coarbe, tesle, topoare, aparate foto etc

d

Masa din centrul camerei a fost şi ea năpădită…

e

Rafturile cu fierăstraie, coarbe, şurubelniţe, chei, cleşti, dălţi, ciocane etc

Vă aştept în vizită!


Filed under: Antiques, restoring, tools, Woodworking Tagged: colectie unelte, muzeul uneltelor, unelte tamplarie, unelte vechi

Muzeul uneltelor – variante de a-l face vizitabil

$
0
0

dsc_7225_1000

În acest moment, toate cele peste 3000 de obiecte pe care le-am adunat în timp şi cu destul de mulţi bani (30.000+ euro) este găzduit într-o mică cameră de la depozitul Fine Tools.

Ideea este să fac un muzeu viabil, vizitabil… Desigur, Primaria si Consiliul Judeţean Timiş nu se înghesuie să sprijine astfel de demersuri, sau nu ştiu eu cum funcţioneaza mecanismele lor în acest sens!

Varianta este să iau în chirie un spaţiu mai măricel, dar toţi ştim cât de scumpe sunt chiriile în condiţiile în care preţul lor este adaptat unor activităţi comerciale, nu culturale.

Concret, am găsit un spaţiu de 65 mp la 250 euro. Este un apartament la et. I într-o casa aflată pe o arteră din Timişoara (nu foarte central, dar aproape de Mall), cu intrare separată. Sunt 2 camere medii plus un hol mare.

Cum vi se par următoarele variante pentru acoperirea costului chiriei:

Aştept cu interes orice sugestie pe această temă!


Filed under: Antiques, restoring, tools, Woodworking Tagged: colectie unelte, muzeul uneltelor timisoara, unelte vechi

Stanley #4 se întoarce (II)

$
0
0

Acum vreo 7 luni, două rindele Stanley #4 au făcut cunoştinţă cu Renaissance Metal De-corroder. Prima dintre ele pe care am recondiţionat-o atunci a plecat către un nou proprietar, sper, mulţumit.

Celei de a doua i-a venit rândul abia azi. Este tot o rindea tip Bailey de la începutul anilor ’60, dar cu elemente din alamă de data aceasta. Nu vă mai plictisesc cu detalii despre recondiţionare, pentru că doar am repetat paşii din postarea amintită mai sus. Efortul a fost puţin mai mare, în jur de 4 ore, deoarece am păstrat lama originală pe care am lustruit-o, profilat-o şi ascuţit-o cu mare grijă.

Iată rezultatul:

DSC_8487_1000

DSC_8491_1000

 

Iată cum arăta rindeaua înainte de recondiţionare:

DSC_6704_1000


Filed under: Antiques, restoring, tools, Woodworking Tagged: reconditionare rindea, renaissance metal de-corroder, restaurare unelte, rindea de finisat, rindea pentru lemn, rindea stanley, rindea veche, Stanley #4, Stanley Bailey

Înainte și după: recondiționarea unor unelte metalice

$
0
0

De data aceasta am ales 3 unelte aflate în stări diferite de oxidare și le-am supus tratamentului cu Renaissance Metal De-corroder. Nu reiau în detaliu metoda de lucru, deoarece am prezentat-o deja în alte articole:

https://csorescu.wordpress.com/2013/08/15/restaurarea-metalelor-cu-renaissance-metal-de-corroder/

https://csorescu.wordpress.com/2014/04/07/masinaria/

După baia în De-corroder, le-am periat sub jet de apă cu o perie din alamă, apoi le-am șters, iar la final am aplicat un strat subțire de Renaissance Wax.

O să postez doar imaginile care sunt, sper, sugestive.

Înainte: oxidare moderată

Înainte: oxidare moderată

Înainte: oxidare medie

Înainte: oxidare medie

Înainte: oxidare avansată

Înainte: oxidare avansată

După recondiționare

După recondiționare

Atât Renaissance Metal De-corroder cât și Renaissance Was sunt produse de uz muzeal și pot fi folosite în cele mai pretențioase restaurări.


Filed under: Antiques, restoring, tools Tagged: muzeul uneltelor, reconditionare, renaissance metal de-corroder, renaissance wax, restaurare, restaurare metal, unelte vechi

Înainte și după: recondiționarea unei rindele Stanley Bailey #4

$
0
0

Se dă rindeaua din imaginile următoare:

DSC_8837_1000DSC_8838_1000DSC_8839_1000

După datarea ei conform informțiilor de aici, reiese ca este o rindea Stanley Bailey Type 19 (1948-1961).

Rindeaua este cam de ruginită, dar cu potențial! După aplicarea tratamentului descris în mai multe postări anterioare recente, iată rezultatul:

DSC_9094_1000

Rindeaua a plecat spre un client, sper, mulțumit, însoțită de un săculeț cu șpan făcut chiar cu ea! :)

DSC_9103_1000


Filed under: Antiques, restoring, sharpening, tools, Woodworking Tagged: reconditionare rindea, reconditionare unelte, rindea, rindea stanley, rindea Stanley Bailey

Viewing all 15 articles
Browse latest View live