După succesul pe care l-am avut în eliminarea ruginii de pe obiectele din fier şi oţel cu ajutorul electrolizei, am fost curios să încerc şi Renaissance Metal De-Corroder, standardul muzeal în restaurarea nedistructivă a metalelor.
Din specificaţiile lui Renaissance Metal De-Corroder, produs de compania engleză Picreator Ltd. (cei care fabrică şi Renaissance Wax şi alte câteva produse pentru restaurare), reiese că această soluţie este destinată eliminării stratului de coroziune de pe o gamă largă de metale: fier, cupru şi aliaje ale acestora, alamă, bronz, oţel, zinc, materiale galvanizate. De asemenea, elimină eficient şi depunerile de calcar.
Prin tratarea metalelor corodate cu această soluţie inovatoare se obţine ruperea selectivă a legăturilor chimice dintre metalul de bază şi stratul de coroziune format pe suprafaţa acestuia (efect electrolitic chimic). Rugina şi oxizii care formează stratul de coroziune sunt reduşi la o pastă ce poate fi uşor îndepărtată cu ajutorul unei perii sau burete. Spălarea ulterioară cu apă opreşte acest proces chimic.
Pentru obiectele corodate superficial, o imersie de câteva minute sau zeci de minute este suficientă. Pentru obiectele cu strat gros de coroziune imersia se poate prelungi de la câteva ore până la câteva zile chiar, fară afectarea metalului de bază! Această versatilitate oferă restauratorului un control complet asupra procesului precum şi libertatea de a acţiona fără teama de a periclita obiectul în sine (prin supra-expunere, cum se poate întâmpla în cazul folosirii unor acizi).
Pentru obiecte de mari dimensiuni, soluţia se poate dilua cu apă pentru umplerea volumului necesar imersiei complete. În acest caz timpul de acţiune trebuie mărit corespunzător.
Natura total ne-benigna a lui Renaissance Metal De-Corroder elimină pericolele pentru sănătate asociate cu soluţiile comune utilizate pentru eliminarea coroziunii, de ex. acizii fosforic şi clorhidric. Nu sunt necesare mânuşi, mască şi alte echipamente de protecţie şi nici lucrul în încăperi dotate cu ventilaţie specială.
După tratarea cu această soluţie, suprafaţa metalului este stabilizată chimic împotriva re-corodării pe o perioadă de până la 14 zile, oferind restauratorului un timp amplu pentru aplicarea unei protecţii pe termen lung (de ex. Renaissance Micro-Crystalline Wax sau ulei de Camelia).
Pentru obiectele metalice ce au acoperire realizată cu alt strat metalic (zincare, cromare, argintare), efectul electrolitic bi-metalic este nesemnificativ pentru imersii de până la 48 de ore în această soluţie.
Pentru obţinerea unor rezultate optime se recomandă degresarea prealabilă a metalelor supuse acestui procedeu. De asemenea trebuie ţinut cont că, sub temperatura de 10 grade Celsius, viteza de desfăşurare a procesului este mai lentă.
Se pot folosi recipiente din: plastic (orice fel), oţel, porţelan. NU se pot folosi recipiente din: cositor, zinc, plumb.
După utilizare, soluţia se poate separa de sedimente prin sifonare într-un alt recipient curat. Eficienţa produsului se păstrează şi după folosire, permiţând reutilizarea (eventual soluţia veche se poate reîmprospăta prin adăugarea unei mici cantităţi de soluţie nouă).
Nu se impun metode speciale pentru reciclarea acestei substanţe!
Această soluţie precum şi celelalte produse pentru restaurare patentate şi fabricate de Picreator Ltd. sunt folosite pe scară largă atât în muzeele din întreaga lume cât şi de restauratori privaţi. Practic, cele mai multe dintre aceste produse sunt standardele de-facto în restaurarea profesională la nivel muzeal.
—————————————————————————————————————–
Acum, că am încheiat cu specificaţiile venite de la producător, hai să vedem Renaissance Metal De-Corroder la lucru!
![Am luat la întâmplare câteva lame de rindea ce prezintă oxidare medie spre puternică.]()
Am luat la întâmplare câteva lame de rindea ce prezintă oxidare medie spre puternică (pe anumite zone).
![Am pus lamele într-un recipient de plastic cât mai mic astfel încât să folosesc cât mai puţină soluţie. Am adăugat Renaissance Metal De-Corroder în concentraţie normală (nediluat).]()
Am pus lamele într-un recipient de plastic cât mai mic, astfel încât să folosesc cât mai puţină soluţie. Am adăugat Renaissance Metal De-Corroder în concentraţie normală (nediluat).
![După 3 ore de imersie am scos lamele. Soluţia arăta murdară semn că acolo s-a petrecut ceva în acest răstimp. Zonele mai ruginite ale lamelor erau acoperite cu un gel cleios şi murdar, probabil este vorba chiar de "pasta" din specificaţii în care s-a transformat rugina. Am spălat lamele sub jet de apă apoi le-am frecat cu o mică perie de alamă. tot sub jet de apă. Rezultatul se poate vedea în imagine! Eu mă declar impresionat!]()
După 3 ore de imersie am scos lamele. Soluţia arăta murdară semn că acolo s-a petrecut ceva în acest răstimp. Zonele mai ruginite ale lamelor erau acoperite cu un gel cleios şi murdar, probabil este vorba chiar de “pasta” din specificaţii, în care s-a transformat rugina. Am spălat lamele sub jet de apă apoi le-am frecat cu o mică perie de alamă. tot sub jet de apă. Rezultatul se poate vedea în imagine! Eu mă declar impresionat!
Încurajat de rezultat pun mâna pe următorul pacient, un cap de topor…
![Capul de topor înainte de tratament. Rugina este destul de consistentă.]()
Capul de topor înainte de tratament. Rugina este destul de consistentă pe alocuri!
![Acelaşi topor după 3 ore SPA şi puţină frecţie cu peria de alamă sub jet de apă.]()
Acelaşi topor după 3 ore de SPA şi puţină frecţie cu peria de alamă sub jet de apă.
Urmează o şurubelniţă interesantă:
![Înainte...]()
Înainte…
![După 2 ore de imersie şi frecţia de rigoare...]()
După 2 ore de imersie şi frecţia de rigoare…
În acest punct sunt deja complet mulţumit şi stăpân pe procedeu, aşa că trec la un subiect şi mai interesant. Este vorba de un cleşte englezesc de ceaprazuit cu vechime de peste 100 de ani şi destul de corodat:
![Cleştele înainte ...]()
Cleştele înainte …
![Cleştele după 4 ore... De data asta sunt mai mult decât uimit de rezultat!]()
Cleştele după 4 ore… De data asta sunt mai mult decât uimit de rezultat!
Urmează un caz disperat, o lamă de rindea mai mult decât afectată:
![Lama înainte... Rugina pare veche şi adânc întrepătrunsă cu metalul de bază!]()
Lama înainte… Rugina pare veche şi adânc întrepătrunsă cu metalul de bază!
![Lama după... Din nou peste aşteptări!]()
Lama după… Din nou, peste aşteptări!
Şi dacă scrie în specificaţii că soluţia merge şi pe bronz, hai să facem un mic test:
![Piuliţa de bronz din dreapta a fost scufundată parţial timp de 10 min. în Renaissance Metal De-Corroder iar apoi a fost stearsă integral cu o cârpă. În zona care a fost expusă la soluţie stratul de oxid s-a desprins cu uşurinţă, comparativ cu zona neexpusă.]()
Piuliţa de bronz din dreapta a fost scufundată parţial, timp de 10 min. ,în Renaissance Metal De-Corroder iar apoi a fost ştearsă integral cu o cârpă. În zona care a fost expusă la soluţie stratul de oxid s-a desprins cu uşurinţă, comparativ cu zona neexpusă.
După ce am vazut că totul merge conform fişei tehnice şi chiar mai bine decât mă aşteptam, vreau să remarc şi un fapt interesant, observat de mine în cazul tratării oţelurilor laminate.
După cum mulţi ştiu, lamele vechi de rindea (dar şi alte unelte tăietoare vechi) sunt realizate dintr-un corp din oţel moale ce are în partea tăietoare o inserţie din oţel foarte dur. Ca o paranteză, explicaţia este că oţelul dur era scump şi rar acum multe zeci de ani şi nu era rentabil să se facă întreg corpul lamei dintr-un metal atât de valoros. O altă explicaţie spune că ansamblul oţel moale + oţel dur are proprietăţi mai bune în acest caz decât oţelul dur folosit de unul singur (se ascute mai uşor deoarece grosimea secţiunii dure a lamei este jumătate din cea a ansamblului iar şocurile suportate de lamă sunt preluate mai bine de corpul predominant moale etc). Acelaşi principiu al laminării oţelurilor este practicat pe scară largă şi în ziua de azi de către fabricanţii japonezi de cuţite, unelte şi săbii.
Observaţia pe care vreau să o fac este că cele două oţeluri ce compun corpul lamelor laminate se comportă diferit sub acţiunea lui Renaissance Metal De-Corroder: oţelul moale tinde să devină relativ deschis la culoare iar cel dur tinde să se înnegrească. Iată o imagine sugestivă în acest sens, cu trei lame laminate de rindea:
![Oţelurile laminate se comportă puţin diferit în sensul că înserţia dură tinde să se innegrească în comparaţie cu metalul mai moale pe care este ataşată.]()
Oţelurile laminate se comportă puţin diferit în sensul că înserţia dură tinde să se innegrească în comparaţie cu metalul mai moale pe care este ataşată. Rugina este eliminată complet de pe ambele oţeluri!
P.S.: Pentru România, firma Fine Tools srl este reprezentant unic al Picreator Ltd.! Preţul pentru 1L de Renaissance Metal De-Corroder este 27 euro (TVA inclus).
Filed under:
Antiques,
restoring Tagged:
decorodare,
decorodare metale,
eliminarea coroziunii,
eliminarea ruginii,
renaissance metal de-corroder,
restaurare,
restaurare metale